Stimați colegi,

Mâine, cu ocazia votului Moțiunii de Cenzură, aveți posibilitatea să demonstrați că nu sunteți simpli executanți ai ordinelor unui infractor condamnat definitiv, că ocupați această poziție de parlamentar cu demnitate și mai ales responsabilitate.

Dovezile că singura preocupare a acestei guvernări a fost și este, de a-l face scăpat pe Dragnea, le vedem zilnic. Infrastructura continuă să fie ignorată, autostrăzile rămânând doar desene pe hărți imaginate de minister. Sistemul de sănătate este mai bolnav ca oricând, condițiile din spitale fiind jalnice, uneori chiar mai proaste decât în celulele în care își execută sentința cei pe care Dragnea dorește atât de mult să-i elibereze. Mediul de afaceri suferă din cauza legislației imprevizibile și în continuă schimbare, din cauza lipsei infrastructurii și a forței de muncă. Am să vorbesc însă mai mult despre educație, care este temelia dezvoltării tuturor societăților și pe care, această guvernare, o tratează cu indiferență.

În programul de guvernare PSD, la capitolul educație au fost promise construcția a 2500 de grădinițe și creșe precum și modernizarea a 2000 de școli până în anul 2020. Dintre acestea, au fost realizate doar 84 grădinițe și creșe, respectiv 167 de școli. Lipsa preocupării pentru domeniul educației reiese însă din cifre care descriu starea gravă în care ne aflăm. Potrivit celor mai recente date prezentate de Eurostat, în momentul de faţă suntem pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a şcolii. Conform aceluiaşi organism european, 18,9% dintre tinerii români cu vârsta între 18 şi 24 de ani, renunţă la studii. Acest lucru a fost făcut posibil și prin distrugerea învățământului profesional, care oferea o alternativă viabilă traseului educațional devenit acum clasic: scoală generală-liceu teoretic-facultate.

Un alt indicator important este rata analfabetismului funcțional, ajuns la 40%, o reflecție a modului în care funcționează învățământul preuniversitar. Aceste cifre sunt rezultatul politicilor educaționale greșite care au guvernat domeniul învățământului de ani buni. Învățământul preuniversitar nu este  atrăgător pentru profesioniști, mulți dintre aceștia preferând să părăsească țara noastră, pentru a profesa în țările Uniunii Europene. Nu este de mirare, având în vedere că profesorilor le-a fost refuzată posibilitatea de a-și alege manualul după care să lucreze și le-a fost băgat pe gât, în mod abuziv și ilegal, manualul unic, plin de greșeli și de o calitate îndoielnică, pe care ei sunt nevoiți să-l ignore și să găsească soluții alternative pentru a le preda elevilor..

Subfinanțarea reprezintă singura constantă pentru acest domeniu, noua rectificare bugetară din această toamnă aducând o tăiere a bugetului educației, aprobată de noul ministru al educației, al 27-lea în ultimii 29 de ani.

Stimați colegi, ne aflăm într-o situație mai mult decât stânjenitoare pentru țara noastră, care este acuzată pe plan extern că nu-și respectă angajamentele internaționale asumate, că a oprit lupta împotriva corupției și că modifică legile justiției fără nicio justificare, stârnind tensiuni interne și probleme sociale. Si noi, cei din opoziție, și dumneavoastră cei de la putere, stim că acest guvern este neperformant, că este condus de un singur om care este dispus să trădeze interesele țării pentru a se salva. Vă cer să luați în considerare toate aceste argumente și să votați cu demnitate, curaj și respect pentru alegătorii dumneavoastră. Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

Florica Cherecheș, Deputat PNL Bihor