În urmă cu patru ani, cazul medicului român Camelia Smicală Jalaskoski, emigrată în Finlanda, ai cărei copii au fost luați în mod abuziv de autoritățile finlandeze a făcut înconjorul lumii. Pe lângă abuzurile la care a fost supusă de soțul său finlandez, doamna Smicală trece printr-un adevărat coșmar, fiind în continuare separată de copiii săi minori cu dublă cetățenie româno-finlandeză. Românii de pretutindeni s-au solidarizat cu doamna Smicală și au cerut statului finlandez să-i elibereze copiii, să-i lase definitiv la mama lor.

Doamna Smicală a fost nevoită să ducă o luptă de una singură cu autoritățile finlandeze care au acuzat-o nefondat că ar fi dorit să fugă în România cu cei doi copii avuți cu soțul finlandez. Pe lângă numeroasele abuzuri suportate, această mamă, s-a plâns și de lipsa de implicare a autorităților române.

Stimată doamnă ministru, stimate domnule ministru, care este situația actuală a copiilor doamnei Smicală și ce speranțe sunt pentru soluționarea acestui caz, pentru întregirea acestei familii? Cum s-a implicat Ministerul Afacerilor Externe pentru soluționarea acestui caz? În ce stadiu se află demersurile ministerului dumneavoastră pentu a reuni copiii răpiți de autoritățile finlandeze, cu mama lor? Au fost întreprinse demersuri pentru a solicita intervenția unor instituții europene active în domeniul apărării drepturilor omului și a protecției copilului?

Vă mulțumesc și aştept răspuns în scris.

Deputat PNL,  Florica Cherecheş