Stimate Domnule Ministru,

Sunt nevoită să revin asupra unei probleme grave privind aprobarea standardului minim de cost pentru serviciile sociale. Vă reamintesc că în cursul anului trecut, a fost revizuită Hotărârea de Guvern nr 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale și a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabilește contribuția lunară de întreținere datorată de către susținătorii legali ai persoanelor vârsnice din centrele rezidențiale.

Hotărârea privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale a fost publicată pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale pe data de 06.11.2018 și prevede intrarea în vigoare din data de 01 ianuarie 2019.

Ne aflăm în luna iunie, iar ONG-urile care depind de publicarea în Monitorul  Oficial a  Hotărârii privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale sunt aproape de punctul în care nu vor mai putea să-și desfășoare activitatea datorită creșterilor substanțiale ale costurilor și a creșterilor salariale. De asemenea, datorită lipsei reglementărilor referitoare la normativul de personal aferent noilor tipuri de centre, este afectat întreg sistemul de protecție socială, inclusiv DGASPC-ul, nu doar o parte a prestatorilor de servicii sociale.

Asociația Alsterdorf, care-și desfășoară activitatea în județul Bihor, administrând locuințe protejate și centre în care persoanele cu dizabilități intelectuale și psihice, este un exemplu de ONG care nu mai reușește să facă față costurilor din ce în ce mai mari ale serviciilor sociale, în lipsa aprobării noilor standarde minime de cost. Asociația beneficiază de susținere financiară din Germania, dar nu poate folosi banii proveniți din donații decât pentru proiectele agreate de finanțator, nu pentru acoperirea cheltuielilor curente. În ultimele 5 luni, datorită menținerii standardelor minime de cost la nivelul anul trecut, asociația a ajuns să aibă o contribuție proprie de 80%, față de cea de 10%, agreată prin contract cu DGASPC Bihor. În aceste condiții, în absența unei schimbări rapide a situației, asociația se vede în imposibilitatea de a continua să ofere serviciile sociale de care au atâta nevoie beneficiarii. Cele 3 propuneri concrete pe care le-a făcut asociația către DGASPC Bihor, pentru ieșirea din acest impas, au fost respinse, probabil tot din cauza neactualizării standardelor minime de cost.

Aceasta este doar una din zecile sau sutele de organizații neguvernamentale care sunt puse în situația de a-și închide anumite servicii sociale pentru că nu beneficiază de sprijin din partea Guvernului, consecința fiind că statul va trebui să plătească mult mai mult, ca să ofere aceste servicii sociale beneficiarilor care au mare nevoie de ele pentru a se putea integra în societate sau pentru a crește calitatea vieții acestora.

Stimate domnule ministru, vă rog să-mi transmiteți care este cauza acestui blocaj, datorită căruia noile standarde minime de cost nu au fost aprobate nici acum, la cinci luni de la publicarea  ordinului pe site-ul ministerului dumneavoastră.

De asemenea, în răspunsul dumneavoastră comunicat pe data de 29.03.2019, mi-ați transmis că „proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale este în prezent în procesul de avizare externă”. Vă rog să-mi comunicați care este data la care intenționați să publicați acest ordin în Monitorul Oficial.

Aştept răspuns în scris.

 

Deputat PNL Florica Cherecheş