Parlamentul a votat miercuri, la propunerea PNL, o inițiativă extrem de importantă pentru autoritățile locale, referitoare la impozitul pe venit ce se repartizează anual administrațiilor locale și modul de repartizare a acestor sume. Legea votată și susținută cu avizele necesare de Guvern, va aduce mai multe fonduri pentru investiții în educație, sănătate și infrastructură locală. Actul normativ stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local către unităţile administrativ-teritoriale.

Legea este esențială pentru Județul Bihor, aflat în plină dezvoltare,  pentru că va beneficia de suplimente financiare pentru a continua proiectele locale. Potrivit actului normativ, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se va aloca lunar o cotă de  15% la bugetul local al judeţului (11,25%- în prezent), o cotă de 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor (41,75%- în prezent), o cotă de 6% în vederea repartizării la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a Consiliului Judeţean și un procent de 14% pentru un cont distinct deschis pe seama administraţiei judeţene a finanţelor publice. Procentul de 14% este destinat echilibrării bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și se repartizează astfel: 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor.

În calitate de deputat PNL și de politician care a susținut mereu proiectele unităților administrativ-teritoriale din Bihor, am sprijinit în Parlament această inițiativă legislativă. Legea va spori autonomia financiară locală, iar unitățile administrativ-teritoriale de la nivel județean își vor putea susține mai eficient cheltuielile pentru investiții.

 

 

Florica Cherecheș

Deputat PNL de Bihor

Președinte al Organizaței Femeilor Liberale