Stimate Domnule Ministru,

În cadrul programului de guvernare PSD, subcapitolul ”Dezvoltarea sistemului de educație timpurie”, apare ca obiectiv construirea a 2500 de creșe, grădinițe și unități after-school. Aceste unități sunt esențiale, conform specialiștilor, pentru dobândirea de competențe cognitive și integrarea socială a copiilor, prin participarea acestora la activități preșcolare și extrașcolare.

Nevoia este cu atât mai mare cu cât, conform Raportului European de țară din 2019 privind România, una din marile deficiențe în domeniul preșcolar o reprezintă rata scăzută de participare a copiilor la structuri de educație și îngrijire preșcolară. În cazul copiilor între 4 ani și vârsta de începere a învățământului primar obligatoriu, rata de participare este de  88%, față de 95% media UE în 2016. De asemenea, doar 15,7 % din copii sunt înscriși la creșe, comparativ cu media UE de 34%,  principalul motiv fiind lipsa acestor instituții.

Stimate Domnule Ministru, având în vedere că au trecut deja 3 ani de la preluarea guvernării de către PSD, vă rog să-mi comunicați câte din aceste structuri au fost finalizate și sunt funcționale? Care este stadiul de implementare al acestui program în general?

Aștept răspuns în scris,

Florica Cherecheș, Deputat PNL Bihor