Stimați colegi,

 

Pentru al doilea an consecutiv, noul an universitar pornește la drum fără a avea un ministru al educației! Este consecința lipsei de strategie a unui guvern ilegitim care nu mai are curajul de a veni în fața parlamentului.

Educația nu a fost niciodată o prioritate pentru acest guvern! De altfel, nici sănătatea nu a fost o prioritate sau mediul de afaceri, nici infrastructura; acest guvern a fost construit cu scopul de a rezolva problemele penale ale celui care acum își execută pedeapsa meritată. Rămas fără scop, actualul guvern nu mai este capabil să gestioneze dezastrul creat în ultimii trei ani.

Educația a fost domeniul cel mai puternic afectat de indiferență, manifestată în special prin subfinanțare, acel 6% pentru educație rămâne în continuare un obiectiv imposibil pentru acest guvern. La început de an universitar, studenții se plâng că nu sunt suficiente locuri în cămine, oferta acoperind doar un sfert din cerere, conform ANOSR, dar și de condițiile din căminele existente, de lipsa dotărilor din laboratoare, de corupția până la cel mai înalt nivel în unele universități. Vedem cum an după an, absolvenții  cei mai merituoși  din liceele noastre se orientează spre universități din Europa sau Statele Unite ale Americii. Nu este de mirare, având în vedere că până și facultățile de top din țara noastră au cunoscut un regres, conform ultimelor clasamente internaționale. Astfel, România are în prezent cel mai mic număr de absolvenți de învățământ superior din Europa și o rată nepermis de mare de abandon.

Este greu de imaginat un viitor fără o populație educată, fără specialiști în domeniile cheie. Este esențial ca învățământul superior să fie corelat la nevoile pieței muncii, pentru a produce specialiștii de care aceasta are nevoie. Este esențial să scape de acuzațiile de corupție și plagiat, care nu sunt recunoscute și îndreptate, nici când sunt dovedite. Miniștrii educației au reușit să acopere de fiecare dată și să mușamalizeze toate acele dovezi de minciună și corupție care au fost aduse în spațiul public, fie privind fenomenul Brăila, fie numărul fictiv de elevi înregistrați în școli, fie doctoratele false.

Poate haosul general creat în acești trei ani de guvernarea PSD se reflectă cel mai bine în educație: fără strategii pe termen lung, fără o finanțare adecvată, fără corelare la realitatea zilei de azi și de mâine.

Stimați colegi, în aceste zile, singura preocupare a  PSD înaintea alegerilor prezidențiale este de a se agăța cu ultimele puteri de guvernare. Dacă Viorica Dăncilă se teme să vină în fața parlamentului cu noii miniștri propuși, o vom aduce noi, prin dezbaterea și votul moțiunii de cenzură. România are nevoie urgentă de un guvern responsabil și competent, dedicat cetățenilor, prosperității și progresului!

 

Florica Cherecheș, Deputat PNL Bihor