Pe 20 aprilie 2019, s-au împlinit 100 de ani de când Generalul Traian Moșoiu, în fruntea Armatei Române, elibera Oradea de sub stăpânirea regimului maghiar bolșevizat. Este datoria noastră, a reprezentanților bihoreni din Parlamentul României, să-i omagiem pe cei care acum 100 de ani au reușit cu multă muncă și imens sacrificiu să întregească trupul României Mari.

Pentru a celebra acest moment istoric, administrația orădeană a organizat  ample manifestări, orașul fiind împânzit de steaguri tricolore. Marele politician și bun creștin al începutului de secol XX, Iuliu Maniu, are de câteva zile o statuie în fața liceului care îi poartă numele, un gest de respect pentru munca asiduă și sacrificiul suprem pentru o Românie unită și demnă.

Episcopul ortodox Roman Ciorogariu și cel greco-catolic Demetriu Radu, au fost onorați la acest moment aniversar, prin dezvelirea statuilor care-i  reprezintă, situate în fața Bisericii cu Lună, respectiv a Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Nicolae”. Prinos de recunoștință pentru senatorul orădean Demetriu Radu, Episcop greco-catolic cu un important rol în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, care a fost ucis într-un atentat cu bombă în Senatul României la 8 decembrie 1920. Credința în Dumnezeu, indiferent de ritul practicat de cetățenii orașului Oradea de-a lungul timpului, a reprezentat un element cheie în lupta pentru libertate și independență. Marii noștri înaintași au demonstrat prin viața și activitatea lor că „există compatibilitate între  politică și morală”, așa cum spunea primarul Oradiei, Ilie Bolojan în discursul său.

Mii de cetățeni au participat la festivitățile prilejuite de Centenarul Oradiei, care au culminat cu o defilare militară deosebită, nemaivăzută în Oradea.

100 de ani mai târziu, administrația liberală orădeană condusă de Primarul Ilie Bolojan, demonstrează că românii sunt nu doar buni administratori dar și continuatori demni de mari proiecte.  Peste 600 de milioane de euro, bani europeni, au fost obținuți  din 2008 și până acum, dublând practic bugetele de investiții, bani folosiți pentru reabilitarea unor  clădiri, dar și pentru lucrări de infrastructură de transport,  medicală, școlară și socială, pentru înlocuirea sistemului de producție și distribuție energie termică dar și pentru proiecte de regenerare urbană și petrecerea timpului liber.

Priorităţile fixate pentru acest an centenar al Oradiei sunt: accesarea de fonduri europene, susținerea proiectelor strategice, dotarea şi eficientizarea spitalelor, revigorarea zonei centrale și creșterea economică.

Ca Deputat de Bihor, îmi exprim recunoștința față de înaintașii noștri care au continuat să lupte  și după 1 decembrie 1918 pentru desăvârșirea Marii Uniri, față de toți cei care ne-au dat un exemplu de dedicare până la sacrificiul suprem, de cinste și modestie, de credință și moralitate, de curaj și statornicie, de patriotism și îndrăzneală. Cinste lor și apreciere pentru cei care, la 100 de ani distanță, cu aceeași dăruire și muncă asiduă, fac din Oradea un oraș din ce în ce mai frumos și mai prosper.

La mulți ani, Oradea!