Stimată Doamnă Ministru,

Conform Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, în anul 2017 abandonul universitar era de peste 35%, iar numărul absolvenților de liceu care au ales să se înscrie la o facultate a scăzut în ultimii 10 ani. De asemenea, România are mari probleme să atingă și ținta de 11% abandon școlar în 2020.

Una din principalele cauze identificate de către specialiștii din educație este lipsa consilierii școlare, atât în învățământul gimnazial,cât și liceal. Primii care acuză lipsa consilierii sunt elevii de liceu, care își aleg profilul facultății fie în funcție de îndrumarea părinților, fie de ceea ce se discută a fi “de viitor” în spațiul public. Astfel, fără o expertiză de specialitate oferită de consilierul școlar, noii studenți realizează că nu se regăsesc în specializarea aleasă și decid să abandoneze studiile. Lipsa consilierii în învățământul gimnazial duce la ignorarea aproape completă a învățământului profesional, mulți copii care au înclinații spre o anumită meserie sunt dirijați orbește spre diverse profile teoretice, ca apoi să abandoneze în totalitate studiile. Un consilier la 800 de elevi, așa cum prevede acum legea, nu rezolvă deloc problema.

La nivelul Municipiului București, media este de 1331 elevi per consilier, astfel fiind imposibil ca fiecare elev să beneficieze de atenția și evaluarea acestuia, iar orele de diriginție sunt, conform relatărilor profesorilor și elevilor, ore dedicate materiei predate de profesorul diriginte.

Stimată Doamnă Ministru, având în vedere importanța consilierii școlare în alegerea unei cariere potrivite pentru fiecare dintre elevii din sistemul public de învățământ, pentru a evita cheltuielile inutile și a eficientiza cheltuirea banului public în educație, este evident că e necesară suplimentarea numărului de consilieri școlari, așa cum și dumneavoastră ați afirmat.

Vă rog să-mi puneți la dispoziție o statistică a evoluției numărului de consilieri școlari din 2012 până în prezent. Ce măsuri concrete ați luat în noul mandat de ministru pentru a spori numărul de consilieri școlari? Ce măsuri aveți în vedere în acest sens?

Aştept răspuns în scris.

 

Deputat PNL,  Florica Cherecheş