Încă de la preluarea guvernării, educația a reprezentat o prioritate pentru Partidul Național Liberal, primele măsuri fiind luate pentru reducerea abandonului școlar, fenomen grav și tot mai răspândit în rândul celor mai vulnerabili copii, proveniți din comunitățile sărace ale țării noastre.

În toată perioada în care am fost în opoziție, am insistat pentru generalizarea programului “Masă la școală” și “Școală după școală”, programe menținute în stadiul de pilotare de fosta guvernare PSD, dar vitale pentru reducerea abandonului școlar. Iată că acum, cu ajutorul accesării fondurilor europene, Guvernul PNL va generaliza aceste programe începând cu luna septembrie.

Nu au fost uitați nici copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, care reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă, fiind expuși abandonului școlar și rezultatelor academice scăzute. Astfel, a fost lansat programul pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, cu un buget de 30 de milioane de euro, iar aplicațiile se pot depune până pe 25 mai. Având în vedere că în România sunt peste 91.000 de copii în această situație, dorim să ne asigurăm  că rămân la școală și au un sprijin pentru a-și finaliza parcursul educațional.

Din păcate, pandemia COVID-19 a obligat guvernul să ia decizia de a închide școlile și grădinițele din întreaga țară, pentru a încetini răspândirea acestei boli. Cu toate acestea, procesul educațional trebuie să continue. Astfel, Guvernul Ludovic Orban a adoptat o serie de măsuri prin care școala a fost mutată în spațiul virtual. Este o adevărată provocare pentru elevi, profesori și părinți și există critici privind acest model educațional, unele îndreptățite, dar este singura opțiune valabilă în aceste împrejurări. Principala problemă o reprezintă accesul limitat la cursurile online pentru copiii din mediul rural sau cei provenind din familii cu venituri reduse, care nu le pot asigura copiilor lor dispozitivele necesare pentru a se conecta sau conexiunea la internet. Pentru a veni în ajutorul acestora, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Educației cu suma de 150 de milioane de lei pentru achiziția de tablete conectate la internet. Ne asigurăm, astfel, că nu crește decalajul dintre copiii din medii defavorizate și ceilalți elevi. Un ordin de ministru stabilește criteriile pentru repartizarea acestora către cei aproximativ 250.000 de elevi care au nevoie de ele, conform estimării Ministerului Educației și Cercetării.

Stimați colegi, trecem printr-o perioadă în care învățăm cu toții un nou mod de a trăi, de a munci și socializa. Îndemn elevii, profesorii și părinții la multă răbdare, pentru că suntem împreună în această situație și tot împreună vom reuși să o depășim. Am mare încredere în măsurile luate de Guvernul PNL dar și în cetățenii țării noastre, care au demonstrat mult respect față de semenii lor vulnerabili, respectând măsurile de izolare socială, dar și solidaritate cu personalul medical aflat în prima linie, oferind sprijin pentru achiziționarea de echipamente și aparatură medicală. De comportamentul nostru în perioada următoare în care restricțiile se vor relaxa, depinde cât de curând ne vom întoarce la modul de viață cu care eram obișnuiți.