La sfârșitul acestei săptămâni începe campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Datorită modificării legii, va fi o campanie atipică, care, făcută în mod corect, cu bani mult mai puțini, va fi destul de puțin vizibilă pentru că vor lipsi bannerele și afișele de mari dimensiuni.

Pentru a-și face cunoscute programele și prioritățile, candidații vor trebui să petreacă mult timp printre oameni de toate categoriile, ceea ce e un lucru bun pentru că le prilejuiește și preluarea problemelor de zi cu zi cu care se confruntă cetățenii.

Partidele politice propun și oameni noi, mai ales că cetățenii și-au exprimat destul de vehement dorința de a vedea fețe noi în politică. După experiența unui Guvern tehnocrat, e evident că fără susținere politică, deciziile mari întârzâie să apară sau nu se iau deloc pentru că cineva trebuie să-și asume răspunderea pentru rezultate, fie ele bune sau rele. Îmi exprim speranța că cei care au intrat mai nou  în politică și candidează sau cei care nu au îndrăznit până acum să își asume un rol activ, sunt oameni care înțeleg că implicarea poltiică e o formă de dăruire personală și slujire a comunității. Cei care în mod sincer și necondiționat își pun la dispoziția comunității din care provin cunoștințele, experiența și priceperea, care-și păstrează buna credință și principiile sănătoase, sunt cei care pot aduce transformarea pe care ne-o dorim cu toții. Sunt cei care trebuie să primească votul nostru în 5 iunie.

La Oradea, orașul de unde provin, primarul Ilie Bolojan candidează pentru un al treilea mandat, alături de o echipă de consilieri în care doar o treime au această experiență, o altă treime fiind membri mai vechi din partid și o alta, oameni noi, care au performanță în domeniile lor, cunoscuți și respectați de orădeni.

De când a ajuns primar al Oradiei în 2008, domnul Ilie Bolojan a fost preocupat ca, împreună cu echipa de consilieri locali, să facă ceea ce este necesar pentru Oradea, nu ceea ce dă bine, să facă tot ce știe că e nevoie pentru a face viaţa orădenilor mai bună, indiferent de costurile politice pe care le presupun unele decizii. Mi-aș dori să văd o astfel de abordare a politicii în fiecare comunitate din România pentru ca viața românilor să se îmbunătățească și copiii noștri să  rămână în țară, pregătindu-se temeinic și implicându-se, chiar și politic, în dezvoltarea comunităților lor.

Pentru perioada 2016-2020, candidatul Ilie Bolojan și echipa lui de consilieri propun orădenilor 5 principale direcții de dezvoltare:

  1. Orașul conectat care înseamnă creşterea vitezei şi scăderea costurilor legate de deplasarea bunurilor, persoanelor şi informaţiilor prin proiecte pentru îmbunătățirea transportului rutier, feroviar și aerian.
  2. Orașul competitiv, adică atragerea de investiţii, de noi întreprinderi şi creşterea firmelor existente, precum și încurajarea diversității economice.
  3. Oraşul cu spaţii publice de calitate care vor rezulta prin controlul extinderii urbane, reconvertirea suprafețelor mari neutilizate, realizarea unui centru de oraș distinctiv european prin mărirea suprafețelor pietonale, renovarea tuturor clădirilor din centru, etc, prin asfaltarea tuturor străzilor și realizarea de parcuri în fiecare cartier.
  4. Orașul inteligent prin susținerea dezvoltării învățământului universitar, extinderea infrastructurii digitale, exploatarea durabilă a apei geotermale.
  5. Orașul turistic, prin punerea în valoare a principalelor avantaje competitive: patrimoniul arhitectural, resursa de apa geotermală, staţiunile Băile Felix şi 1 Mai, tradiţiile şi produsele locale. Fuziunea cu comuna Sînmartin face parte din acest proiect și va crea condiţiile ca Oradea să devină capitala turismului balnear din România şi cel mai vizitat oraş din vestul ţării în următorii ani.

Acesta este rezumatul unui program politic ancorat în realitate și perfect posibil prin muncă temeinică, asumarea responsabilității, atragerea de fonduri europene, un program care va aduce prosperitate și va dezvolta Oradea din toate punctele de vedere.

Mi-aș dori ca fiecare candidat să aibă o viziune clară de dezvoltare a comunității din care face parte și apoi să și-o pună în aplicare, beneficiind de susținerea echipei de consilieri. Mi-aș dori ca alegătorii să urmărească atent ce propune fiecare candidat susținându-i pe cei care au demonstrat ceva până acum, care propun ceva concret și realist. Mi-aș dori ca cetățenii să nu se mai lase amăgiți de promisiuni deșarte, mai ales dacă vin din partea unora care nu au avut rezultate în perioada anterioară sau nu au demonstrat dăruire pentru comunitate, sau a unora care știu doar să critice programele altora, ei nefiind în stare să propună ceva. Sper ca aceștia să fie sancționați prin vot pentru că de vorbe s-au săturat românii, e vremea faptelor!

Le doresc mult succes candidaților vizionari și onești, gata să sacrifice confortul personal pentru a lăsa o urmă a trăirii lor în această lume!

Îi doresc mult succes echipei pe care o propune PNL Oradea!

 

Florica Cherecheș

Deputat PNL