Familia a fost primul nucleu al civilizaţiei şi a rezistat milenii întregi, fiind o prezenţă constantă şi un motor al dezvoltării societăţii.

Din păcate, însă, promovarea în spaţiul public a unor noi tipuri de familii constituite prin căsătoria dintre persoane de acelaşi sex sau prin încheierea unui pact civil ca alternativă la căsătorie, contribuie la slăbirea familiei şi la pierderea valorilor tradiţionale.

Sărbătorirea în data de 15 mai a fiecărui an a Zilei Internaţionale a Familiei ne dă şansa de a sublinia şi transmite, încă o dată, faptul că “familia nu este un lucru important, ci este totul”[i].

Cu această ocazie am organizat, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane -Departamentul de Psihologie, Facultatea de Drept şi Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţele Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea, o masă rotundă cu tema „Familia – nucleul societăţii” la care au participat studenţi, cadre didactice şi membri ai societăţii civile.

În urma discuţiilor purtate cu studenţii am fost plăcut surprinsă de gândirea matură de care dau dovadă, de faptul că ei conştientizează faptul că “în familie avem iubire, încredere, sprijin, potrivire, lucruri în comun, prietenie şi fericire”, iar căsătoria constituie un prim pas, normal şi firesc, în clădirea unei familii care să îi întregească şi să îi sprijine. Totuşi, aceştia tind să amâne momentul căsătoriei până la atingerea unei stabilităţi financiare.

Reafirmarea valorii căsătoriei este vitală, sprijinirea şi consolidarea familiei trebuie să fie în atenţia tuturor, în condiţiile în care numărul divorţurilor este în creştere, iar momentul întemeierii unei familii este amânat din ce în ce mai mult.

Principiile morale şi valorile tradiţionale trebuie să ne ghideze, iar curajul de asumare a responsabilităţii ne va ajuta să ne dezvoltăm reciproc într-o familie.

De aceea, consider că promovarea politicilor publice care să încurajeze căsătoria şi stabilitatea relaţiilor de căsătorie, care să asigure recunoaşterea femeilor ca parteneri egali şi decizionali în familie şi care să combată violenţa domestică, trebuie să fie o prioritate, nu doar strategii pentru care Guvernul nu alocă fondurile necesare implementării lor. În condițíile în care România a ajuns la cel mai scăzut nivel al natalității de după al doilea război mondial, cu consecințe deosebit de negative pe termen lung, se impune adoptarea de urgență a unui pachet de măsuri de stimulare a natalității, de sprijinire a familiilor și a unor măsuri inovative de armonizare a vieții profesionale cu viața de familie.

Vă invit, stimați colegi, să lăsăm la o parte orice partizanat politic și să ne aplecăm cu toții deopotrivă asupra problematicii familiei, încurajând și sprijinind tinerii pentru a construi familii puternice și stabile, care vor dezvolta o societate puternică.

[i] Citat – actorul Michael J. Fox