Stimați colegi,

 

Suntem martori în aceste zile, la o nouă tragedie care a lăsat o fată de doar 17 ani pe patul spitalului, între viață și moarte, în chinuri groaznice cu arsuri pe 90% din corp. Ca acest tablou terifiant să fie complet, agresorul este un bărbat de 47 de ani, prieten al familiei, condamnat în 1993 pentru 5 crime, dar eliberat condiționat. Această tânără este o nouă victimă a aprobării legii recursului compensatoriu, pe baza căreia au fost eliberați aproape 23.000 de criminali din care 1.000 sunt foști criminali. Partidul Național Liberal a cerut în repetate rânduri ca legea recursului compensatoriu să nu se aplice criminalilor, dar proiectul nostru de lege nu a fost aprobat de către PSD.

În activitatea mea de membru al Parlamentului României, de nenumărate ori am tras semnale de alarmă privind nu doar legislația în vigoare privind protecția victimelor supuse la viol și violență domestică, nevoia de echipamente de monitorizare a celor eliberați condiționat, dar și a atitudinii autorităților cu privire la disputele de natură domestică. Trebuie ca întreaga societate să depășească mentalitatea potrivit căreia, femeia are întotdeauna o parte de vină, că „știe ea de ce”.

Grav este că deși victima a apelat la ajutorul autorităților acuzând bărbatul de 47 de ani de viol,  neconfirmat prin examenul medico-legal, tot ce au făcut autoritățile pentru minora de 17 ani a fost să o ducă într-un centru de protecție socială, de unde a fost imediat  scoasă cu ușurință de bunica ei. Din acel moment, cu toate că fostului deținut îi era cunoscut trecutul extrem de violent,  cu toate că se afla în autoizolare fiind recent întors din străinătate, calea i-a fost deschisă spre a nărui o viață, un destin.

Oare câte crime de acest fel trebuie să mai aibă loc pentru a realiza un consens în a face o reformă reală în ceea ce privește protecția victimelor și monitorizarea strictă a potențialilor agresori?

Când vom învăța ca popor, că manifestările violente, de orice fel, asupra femeilor, nu pot fi tolerate?

Salut decizia Ministrului Justiției, care a dispus efectuarea imediată a unui control tematic în toată țara, referitor la liberarea condiționată și legea recursului compensatoriu și care l-a demis din funcție, ieri, pe directorul Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, penitenciar din care a fost eliberat deținutul care a incendiat-o pe tânăra de 17 ani.

Cetățenii trebuie să se simtă în siguranță, iar infractorii trebuie să fie pedepsiți, nu eliberați pentru a săvârși alte nelegiuiri! În acest sens, invit toți colegii parlamentari să voteze proiectul PNL, conform căruia, criminalii, violatorii, tâlharii și pedofilii nu vor mai putea fi liberați condiționat.

 

 

Florica Cherecheș, Deputat PNL Bihor