Lipsa minimei echităţi în sistemul de pensii reprezintă o temă sensibilă pentru majoritatea românilor, dar mai ales pentru majoritatea pensionarilor care au, în momentul de faţă, venituri ce asigură cu greu supravieţuirea. PNL conştientizează această problemă şi face eforturi în această perioadă pentru a putea creşte pensiile cu un anumit procent, chiar dacă situaţia economică este afectată vizibil de pandemia cu noul Coronavirus.

Eforturile Guvernului trebuie însă dublate de revenirea la un nivel de echitate suportabil în sistemul de pensii, unul bazat pe contributivitate, nu pe privilegii exagerate. Votul dat de Parlament, în urma amendamentului PNL, în privinţa impozitării pensiilor speciale cu până la 85 % este salutar şi arată o voinţă politică fără precedent în ultimii ani.

În ciuda acestei voinţe politice salutare, există o persoană ce conduce o instituţie care, deşi ar trebui să fie realmente Avocat al Poporului, să apere interesele celor mulţi, s-a transformat peste noapte în Avocatul Specialilor. Doamna Renate Weber nu se află pentru prima dată în situaţia de a ataca la CCR legi care au avut ca scop crearea unui echilibru în sistemul de pensii, un exemplu este decizia de a contesta la CCR eliminarea pensiilor speciale. Observ că acum nu este de acord nici cu impozitarea pensiilor speciale, impozitare care nu afectează contributivitatea, ci doar privilegiile. Ca Avocat al Poporului ar fi trebuit, în primul rând, să aibă grijă să fie respectată munca majorităţii pensionarilor, nu să devină un Avocat al Specialilor.

PNL a promis în campania electorală că va elimina pensiile speciale. Nu am reuşit să facem asta până acum pentru că nu avem majoritate în Parlament, însă ne bucurăm că insistenţele noastre i-au convins pe cei de la PSD să nu mai susţină discrepanţele majore din sistemul de pensii. Sper că mesajul dat de Parlament va fi înţeles chiar şi de unele persoane care se gândesc să conteste această decizie venită să readucă sistemul de pensii în echilibru.

Florica Cherecheş
Deputat PNL
Preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale