Stimaţi colegi,

Mă văd obligată să comentez din nou pe marginea activităţii doamnei ministru  Ecaterina Andronescu. Probabil aţi aflat de curând din presa de specialitate, că articolul 253 din legea educaţiei naţionale, referitor la titularizarea unor categorii de cadre didactice suplinitoare, a fost declarat neconstituţional. Deşi decizia Curţii Constituţionale era emisă în iulie 2018, doamna ministru, împreună cu juriştii ministerului au constatat neconstituţionalitatea doar înainte cu o zi de perioada prevăzută pentru depunerea dosarelor prin care se solicita titularizarea.

Iată un exemplu clar de nu ştiu cum să îl numesc: Neglijenţă? Indiferenţă? Incompetenţă? Orice termen am alege, este extrem de grav că se întâmplă în sistemul educaţional din România secolului 21. Gândiţi-vă că prin această… „neglijenţă” să îi spunem, peste 2000 de cadre didactice care sperau la ceva, şi-au văzut visele năruite. Vom constata că există alte sute sau mii de directori a căror politici de recrutare a personalului didactic de predare au fost date peste cap. Dacă vom merge cu raţionamentul mai departe, vom vedea câteva zeci de mii de părinţi îngrijoraţi, cu incertitudini privitoare la profesorul ce îl vor avea copiii lor începând cu anul şcolar următor. Iar în final, vom vedea preşcolari ori elevi, copii într-un cuvânt, cu alţi profesori la clase, nevoiţi să se adapteze unor alte stiluri de predare, legând până la urmă, de alţi oameni, noi relaţii profesor-elev.

Strategiile ministerului şi inclusiv legea educaţiei naţionale, conţin prevederi referitoare la importanţa respectării principiului, fundamental în educaţie, de asigurare a continuităţii activităţii didactice la elevi, prevederi legate de descentralizarea modalităţii de selecţie a personalului didactic şi implicit elaborarea în mod particularizat a politicilor de personal.

La atingerea acestor deziderate, care sunt texte de lege, doamnă ministru şi stimați colegi din coaliţia de guvernare, aţi picat lamentabil. Doamna Ministru, observ că vă încăpăţânaţi să ne arătaţi că pentru ”incoerent”, ”impredictibil” şi alte adjective de genul acesta, dumneavoastră găsiţi uşor superlativul.

În numele profesorilor, directorilor, a părinţilor şi a elevilor menţionaţi mai sus, scutiţi-ne de astfel de demonstraţii! Nu fac bine nimănui!

 

Florica Cherecheş

Deputat PNL de Bihor,

Vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport