Una din 10 românce este ţinta violenţei domestice, iar statisticile arată că, în România, peste 30% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, iar judecătorii cred că e nevoie de schimbarea legii.

Acum 2 luni, opinia publică era scandalizată de afirmația chestorului Vasile Oprişan de la Poliția Bacău, conform căreia, femeile care sună la 112 atunci când „li se mai scapă vreo palmă la vreo ceartă conjugală, exagerează” şi că „o astfel de chestiune nu trebuie semnalată Poliţiei în mijlocul nopţii, ci poate aştepta până dimineaţă”. Știind că în România, la fiecare 30 de secunde e bătută o femeie și înțelegând că prevenirea şi combaterea violenţei domestice trebuie să fie una dintre priorităţile Poliției Române, am adresat doamnei ministru Dan o întrebare în care i-am cerut să ne explice lipsa de reacție cu privire la această afirmație, dar și să îmi spună ce sancțiuni vor fi luate împotriva acestui subaltern, în contextul reformei anunțate de domnia sa. A fost liniște totală din partea Ministerului de interne după această declarație a chestorului Oprișan, dar și tăcerea e un răspuns! I-am mai cerut doamnei ministru să susțină  montarea de brățări electronice atât victimelor, cât și agresorilor, pentru a evita tragedii și a salva vieți omenești, o cerință a PNL de câțiva ani, neglijată constant. Am pus aceste întrebări în calitate de Deputat și Președinte a Organizației Femeilor Liberale din România, sperând să primesc răspunsuri concrete la niște întrebări concrete.

Răspunsul primit după o lună este halucinant! Într-un paragraf scurt și sec, doamna ministru Dan îmi spune că „raportat la interviul acordat postului de radio „Mesagerul FM” de către persoana la care faceți referire, în prezent, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române se efectuează verificări în legătură cu aceste aspecte”.

Răspunsul m-a dezamăgit profund pentru că nu menționează niciun nume, nu afirmă susținerea pentru victime, nu declară război total violenței domestice, tot ce mi s-a spus a fost că la o lună după declarație, încă se face anchetă. Un astfel de răspuns evaziv merită o revenire, astfel încât îi voi adresa doamnei ministru o nouă întrebare, și voi urmări cu atenție finalizarea acestor verificări și măsurile care se vor lua pentru a reduce fenomenul violenței domestice.

Între timp, alte câteva sute de femei au fost victime ale violenței domestice și nimeni nu le ia apărarea!

Florica Cherecheș, Deputat PNL de Bihor