Deputatul de Bihor Florica Cherecheș continuă să se intereseze de măsurile luate de guvern în legătură cu cele două batale cu deșeuri industriale extrem de periculoase ce necesită ecologizare. Vă reamintim, cele batale se află pe raza comunei Derna, județul Bihor, unul aparținând companiei SC PETROL DERNA SA, societate cu activitatea sistată și în plină derulare a procesului de faliment, iar al doilea batal aparține Statului Român, notându-se drept de administrare operativă în favoarea Ministerului Industriei Grele.

Deși autoritățile locale au sesizat gravitatea situației Prefecturii, Ministerului Mediului, Administrației Fondului de Mediu și Avocatului Poporului, până la această oră nu s-au luat nici un fel de măsuri concrete pentru rezolvarea situației.

În primă fază, doamna deputat Florica Cherecheș a interpelat Ministerului Mediului, cerând lămuriri și soluții concrete pentru finanțarea necesară ecologizării celor două batale. Răspunsul primit a fost dezamăgitor, Ministerul Mediului transmițând doar că nu are competența de a identifica fonduri pentru ecologizare și pasând problema Ministerului Finanțelor și Administrației Fondului de Mediu. Trebuie precizat că în momentul de față, aceste două batale neecologizate, se regăsesc pe lista neagră a deșeurilor neconforme, obiect al cauzei C-30/17, comisia Europeană împotriva României. Cu toate acestea, nu există în acest moment nicio soluție concretă a Guvernului României pentru soluționarea  problemei.

În urma primului răspuns primit de la Ministerul Mediului, doamna deputat a interpelat Administrația Fondului de Mediu, solicitând detalii cu privire la procesul de soluționare a situației. În răspunsul primit (anexat acestui comunicat) aflăm că „se află în procedură de avizare interministerială un Memorandum privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme de pe teritoriul României”. De asemenea, Ministerul Justiției lucrează la o metodă de a trece cele două batale în proprietatea Unităților Administrativ Teritoriale, ca apoi să poată fi identificate surse de finanțare pentru ecologizare. Au mai fost efectuate controale și analize la fața locului, s-a înființat și o nouă comisie de analiză, toate aceste aspecte însă nu aduc nici un fel de îmbunătățiri reale problemei în sine.

Din păcate, nu este menționat un termen la care vor fi puse în aplicare masuri concrete, nici surse clare de finanțare. Între timp, riscul unui dezastru ecologic este extrem de ridicat, multe locuințe aflânndu-se în aval de batalul numarul 2, fiind expuse scurgerilor de de gudroane acide în urma ploilor abundente din această perioadă.

Neputința guvernanțiolor de a gestiona această situație a fost exprimată de însăși Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care aflată la Oradea a declarant că în acest moment nu există soluții din punct de vedere legal, acest lucru în condițiile în care partidul pe care îl reprezintă deține o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Întrebarea este de la cine așteaptă doamna ministru soluțiile legale? Este încă un exemplu cât se poate de evident că PSD nu are capacitatea de a gestiona problemele grave cu care se confruntă comunitățile din țara noastră.

Această situație nu mai poate fi tratată cu indiferență și neglijență de autoritățile centrale! Nu se poate ca după 2 ani de la sesizarea autorităților de către Primăria Derna, încă să nu existe soluții pentru un potential accident ecologic de mari proporții care poate fi declanșat în orice moment.

Doamna deputat Florica Cherecheș va continua demersurile și presiunile până când se vor oferi soluții clare autorităților locale, toate aceste