Educația în domeniul profesional și tehnic este absolut necesară pentru a asigura un mediu incluziv și sustenabil pentru dezvoltarea economico-socială a oricărei țări. În timp ce dă șanse de valorificare a talentelor individuale, investiția în această zonă a educației poate aduce o contribuție majoră la creșterea competitivității economice, inclusiv în numeroase sectoare în care omul nu va fi înlocuit curând de mașini.

Dacă vrem să valorificăm în mod sustenabil capitalul uman, este momentul să dăm din nou o șansă de reabilitare unui sistem destabilizat de o serie de cvasi-reforme, care în ultimii ani a fost plasat într-o zonă instabilă, neperformantă – învățământul profesional și tehnic. De exemplu, în urma deciziei de închidere a școlilor de meserii, în doar trei ani numărul celor înscriși în educația profesională a scăzut de la 189.000 (în 2008) la doar 12.000 (în 2011). A rezultat astfel o desincronizare totală pe piața muncii și o scădere dramatică a atractivității domeniului, în ciuda nevoii crescute de forță de muncă. În prezent, peste 65% dintre angajatori declară că au probleme în a găsi meseriași pregătiți.

Stimată doamnă Ministru, vă rog să îmi  comunicați care a fost numărul de locuri alocat pentru învățământul profesional și tehnic în anul școlar 2018/2019, atât învătământ liceal cât şi profesional, propus și realizat, si planul de şcolarizare pentru acest an. De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți numărul de locuri pentru fiecare tip de învățământ, teoretic, vocațional, profesional.

Aştept răspuns în scris.

Cu stimă,

Deputat PNL Florica Cherecheş

Vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport