Doamna Ministru,

După cum îi spune şi numele, prin OMEN 3207/22.02.2019 aţi dorit să luaţi unele ”măsuri de aplicare şi corelare a planurilor de învăţământ pentru învăţământul profesional, liceal-filiera tehnologică şi postliceal cu structura anului şcolar 2019-2020”. Venit târziu în raport cu stadiul de desfăşurare a etapelor de mobilitate pentru anul şcolar următor, acesta diminuează foarte mult numărul de ore de pregătire teoretică şi practică.    Justificarea dumneavoastră este aceea că prin măsurile aduse se reduce numărul săptămânilor de activitate şi astfel nu vor mai exista elevi care să intre în vacanţa de vară abia în iulie sau chiar august. Cu toate acestea, măsura are un dublu impact şi anume, unităţile de învăţământ îşi vor diminua numărul de posturi didactice de predare.

Vă rog să îmi comunicaţi care este numărul estimat de posturi reduse ca urmare a măsurilor prevăzute de ordinul menţiont mai sus, începând cu 1 septembrie 2019.

De asemenea, care e ponderea orelor de practică versus ore de pregătire teoretică, din totalul orelor tăiate în urma acestui ordin?

Cum vă veți asigura că numărul de ore de practică va rămâne același, pentru a nu pune în pericol pregătirea elevilor?

Veți lua în paralel măsuri pentru simplificarea programei școlare, corespunzător cu numărul de ore tăiate?

Aştept răspuns în scris.

 

Deputat PNL Florica Cherecheş