Stimată  Doamnă Ministru,

Țara noastră se află în ingrata situație de a fi singura din Uniunea Europeană în care 4.500 de profesori necalificați se află la catedre. Această lipsă acută de personal profesionist din domeniul educației tinde să continue în viitor, avand în vedere faptul că, în anul școlar 2016-2017 erau înscriși la specializările din spectrul Științelor pentru Educație 12.450 de studenți, conform Institutului Național de Statistică.

România va avea nevoie de peste 150.000 de profesori până în anul 2030, conform Centrului European pentru Dezvoltarea Învățământului Vocațional, cifră greu de atins în condițiile în care tot mai puțini tineri doresc să devină profesori, motivele fiind variate, de la salariile puțin motivante, la condițiile precare ale unităților de învățământ cu precădere din mediul rural.

Stimată doamnă ministru, având în vedere  aceste estimări, ce masuri pe termen lung pregătește Ministerul Educației Naționale pentru a încuraja tinerii să urmeze o carieră în domeniul învățământului, ținând cont că peste 6.000 de specialiști în educație au părăsit deja țara noastră pentru a profesa în alte țări ale Uniunii Europene? Cum poate asigura Ministerul Educației numărul suficient de profesori pe termen lung, în condițiile în care numărul studenților în domeniul Științelor Educației este unul extrem de redus?

Aștept răspuns scris.

 

Florica Cherecheș

Deputat PNL de Bihor