Stimată Doamnă Ministru,

În presa de specialitate dedicată învățământului, a fost raportat un caz extrem de grav privind conținutul unui manual de psihologie de clasa a X-a, mai exact manualul publicat de SC Aramis Print, coordonator Mielu Zlate. În cadrul subcapitolului „Conceptul de persoană”, apare definiția „noțiunea de persoană este aplicabilă doar omului, dar nu în general, ci doar celui normal dezvoltat din punct de vedere psihic (copiilor la naștere și bolnavilor psihici nu li se poate acorda atributul de persoană)”.

Găsesc acest mod de a defini conceptul de persoană nu doar îngrijorător, ci discriminatoriu față de persoanele care suferă de o boală psihică. Totodată, condamn acest mod de exprimare jignitor la adresa acestor persoane care se luptă cu o afecțiune psihică și au nevoie de sprijinul întregii comunități. De asemenea, în opinia mea, a nu considera un nou nascut o persoană, duce la implicații etice și sociale extrem de grave.

Stimată doamnă ministru, vă rog să precizați dacă definiția termenului de persoană, așa cum apare în acest manual, este acceptată la nivelul Ministerului Educației. Cum sunt evaluate și cum primesc autorizarea ministerului manuale ce conțin exprimări cel puțin controversate dacă nu jignitoare la adresa unor categorii sociale? Ce masuri veți lua pentru a asigura un conținut corect în toate manualele?

 

 

Vă mulțumesc și aştept răspuns în scris.

 

Deputat PNL Florica Cherecheş