Stimați colegi,

Toamna trecută, ministrul de atunci al educației, Liviu Pop, dădea o ordonanță de urgență, prin care introducea manualul unic. În urma sesizării depuse de PNL la CCR, legea a fost declarată neconstituțională, retrimisă la Parlament şi urmează să fie votată respingerea ei. Domnul Pop nu se lasă, şi depune luna trecută o nouă lege, copy paste după prima, după ce, în urmă cu un an, a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a trecut Editura Didactică şi Pedagogică în subordinea Ministerului Educaţiei, oferindu-i exclusiv acesteia sarcina de a edita manuale şcolare unice. Deşi specialiştii în Educaţie i-au contestat vehement decizia, afirmând că elevii au nevoie de diversitate, deşi se încalcă principiul pieţei libere, şi deşi ambele legi au fost declarate neconstituționale, Liviu Pop nu a dat înapoi şi îşi urmează planurile de pe vremea când era ministru.

Pe de altă parte, la 20 noiembrie, noul Ministru al Educației, doamna Ecaterina Andronescu, declara următoarele pe această temă: “Manualul unic nu a fost o decizie tocmai fericită. Faptul că manualele au arătat aşa ar trebui să ne pună pe gânduri. Prin competiţie ar creşte şi calitatea manualelor”.

Pare a fi un moment de luciditate al noului ministru dar poate el să ne dea speranțe că această Lege a Manualului cu consecințe dezastruoase pentru educația din România va fi dată uitării? Va lua doamna ministru atitudine în privința acestei noi legi care este deja pe circuit parlamentar? Acum ministrul Andronescu trebuie să dovedească dacă a acceptat acest post pentru a face ceea ce e corect şi necesar pentru învățământul românesc sau doar pentru a-şi trece în CV un nou mandat de ministru.

Din păcate, debutul acestui mandat de ministru este unul mai mult decât dezamăgitor, doamna Andronescu acceptând reducerea bugetului Ministerului Educației cu 200 de milioane de lei, şi al Cercetării cu 228 de milioane de lei. Situația dezastruoasă a educației din țara noastră o cunoaștem cu toții, deși reprezentanții guvernului se prefac că miile de școli fără autorizații sanitare și de incendiu, rezultatele foarte slabe la evaluarea națională și bacalaureat, salariile puțin motivante ale cadrelor preuniversitare debutante, dotările nesatisfăcătoare ale unităților de învățământ din mediul rural, rata extrem de ridicată a abandonului școlar, nu reprezintă o urgență. A tăia această sumă de bani de la educație înseamnă a accentua situația deja critică în care se află acest domeniu.

Rămâne acum de văzut dacă doamna Andronescu va fi consecventă cu propria sa declarație și va respinge această nouă Lege a Manualului. Am văzut deja efectele acestei legi în manualele pline de greșeli și conținut mediocru, mulți profesori declarandu-le inutilizabile. Vom vedea și dacă ministrul Andronescu va reuşi să negocieze un buget ceva mai consistent pentru ministerul pe care-l conduce. A avea un nou ministru de tip marionetă la educație, ar putea condamna definitiv învățământul din România. Avem mai mult decât oricând nevoie de un ministru care să apere în primul rând interesele elevilor, părinților și profesorilor,  interese până acum ignorate de către guvernanți. Cerem prea mult?