În perioada 10-13 septembrie 2019, o delegaţie a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, condusă de către doamna deputat Florica Cherecheș (PNL), vicepreședinte al Comisiei, a efectuat o vizită de lucru la Berlin.

Din delegaţie au mai făcut parte doamna deputat Tudorița-Rodica Boboc (PSD), doamna deputat Elvira Sarapatin (PSD), doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (USR) și domnul deputat Zsolt-Istvan Biro (UDMR), membri ai Comisiei.

Vizita a avut ca scop continuarea și dinamizarea dialogului parlamentar bilateral cu Bundestag-ul german, precum și aprofundarea relațiilor cu R.F. Germania, în domeniul educației.

Pe parcursul acestei acțiuni, delegația parlamentară română a avut convorbiri, la nivel parlamentar, cu domnul Dr. Ernst Dieter Rossman, președintele Comisiei pentru educație, cercetare și evaluarea consecințelor tehnicii din Bundestag și doamna Katrin Staffler, membru al comisiei.

La nivel guvernamental, au avut loc convorbiri cu domnul Dr. Thomas Drescher, secretar de stat din cadrul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului din landul Brandenburg.

De asemenea, membrii delegației au avut discuții cu domnul Jörg Lehmann, directorul Centrului de formare în regim dual al Asociației pentru Industria de Construcții din landurile Berlin-Brandenburg și, respectiv, doamna Karin Petrie, Consilier pe probleme de formare profesională în cadrul aceluiaşi centru.

Programul a inclus și o vizită la Universitatea Liberă din Berlin, unde membrii delegației au avut discuții cu doamna prof. Dr. Verena Blechinger-Talcott, vicepreședinte al Universității Libere, domnul Dr. Herbert Grieshop, director al Departamentului Relații Internaționale, domnul Dr. Romain Fuare, director adjunct al Departamentului Rețele Universitare Internaționale, doamna Dr. Iulia Dondorici, din cadrul Facultății Friedrich Schlegel.

Pe parcursul convorbirilor s-a pus accent, în principal, pe teme privind sistemul german de educație, la nivelul învățământului preuniversitar și al celui universitar – managementul școlar, inspecția școlară, modalități de evaluare instituțională, organizarea și relevanța examenului de bacalaureat în accederea în învățământul superior, consilierea școlară a elevilor în alegerea traseului școlar, corelarea ofertei educaționale cu cerințele pieței muncii, mai ales în domeniul învățământului profesional și tehnic.

Totodată, au avut loc discuții privind instituțiile care asigură calificare şi perfecționare profesională continuă,  pregătirea în sistem dual din Germania, sursele de finanțare din sistemul de învățământ dual și metodele de informare și popularizare a acestui tip de învățământ, dar şi modul în care se face practic orientarea şcolară şi profesională a elevilor din Germania.

Cu această ocazie, partea română a apreciat cooperarea bilaterală existentă și dialogul cu autoritățile germane în domeniul educației și și-a exprimat dorința de a continua  dezvoltarea proiectelor comune din acest domeniu, România fiind interesată în mod deosebit de implementarea învățământului dual, care ar oferi posibilitatea elevilor de a se integra pe piața muncii și, în același timp, de a continua pregătirea profesională. S-a punctat și rolul important al contactelor interparlamentare și, în acest sens, a fost adresată părții germane invitația de a efectua o vizită la București.

Vizita a constituit un element important pentru dinamizarea relaţiilor dintre cele două Parlamente şi a evidenţiat rolul comisiilor de specialitate în angajarea părţilor într-un dialog deschis, aplicat şi constructiv, pe subiecte aflate nu numai la nivel de agendă bilaterală, ci şi în agenda europeană.

VICEPREȘEDINTE

Deputat Florica CHERECHEȘ