Având în vedere că suntem în plin sezon de înflorire a ambroziei, planta cea mai alergenă din România, care cauzează alergii severe, și în urma sesizărilor venite de la diverși cetățeni, am transmis Consiliului Județean și spre știință, Prefecturii, adresa anexată. Solicit Consiliului Județean să dispună curățarea marginilor drumurilor județene de ambrozie, și să ceară  Primăriilor din județul Bihor să informeze cetățenii cu privire la pericolul pe care-l prezintă această plantă pentru sănătatea populației, să le ceară să stârpească ambrozia de pe terenurile lor și de asemenea, să emită hotărâri de consiliu prin care să urmărească aplicarea acestor măsuri, impunând și sancțiuni pentru cei care nu se conformează.

Doar dacă ne vom mobiliza cu toții, cetățeni și autorități locale, vom reuși să ținem sub control răspândirea acestei plante.

Vă cer și dumneavoastră, ca prin mijloacele pe care le aveți la dispoziție, să informați cetățenii despre această plantă dăunătoare sănătății, pentru că există încă foarte mulți care nu o recunosc și deci, nu au cum să se ferească de ea.

Vă mulțumesc pentru colaborare!

 

Adresa :

 

Către Consiliul Județean Bihor,

În atenția domnului Președinte Pasztor Sandor

Spre știință Prefectului Județului Bihor, Ioan Mihaiu,

 

 

Stimați domni, având în vedere că suntem în plin sezon de ambrozie și că foarte mulți cetățeni s-au plâns de existența acestei plante, pe terenurile publice, pe cele private și pe marginea drumurilor județene și având în vedere că sunt inițiatorul Legii de combatere a ambroziei, lege aflată în acest moment pe circuitul parlamentar, vă cer să dispuneți stârpirea ambroziei, atât de pe marginea drumurilor județene și totodată să solicitați primăriilor din județul Bihor să informeze cetățenii și să le solicite să întreprindă acțiuni de curățare a terenurilor avute în proprietate.

Vă amintesc că ambrozia, este cea mai alergenă plantă din lume. O singură plantă ajunsă la maturitate, producând peste 2 miliarde de  grăuncioare de polen și peste 30.000 de semințe, ce își păstrează puterea germinativă timp de 40 de ani și poate fi factor declanșator al astmului bronșic.

Foarte multă lume suferă din cauza acestei alergii, care le afectează grav atât calitatea vieții cât și capacitatea de muncă.

Până la adoptarea legii de către Parlament, Consiliile Locale, ar putea emite Hotărâri care să le confere dreptul și autoritatea de a avertiza, verifica și sancționa cetățenii care îsi păstrează terenurile neigienizate.

Vă mulțumesc pentru colaborare și vă doresc sănătate și spor la munca.

 

Florica Cherecheș

Deputat P.N.L.