Stimată doamnă ministru,

 

Din memoriile adresate în ultimul an Ministerului pe care-l conduceți, vă este cunoscut faptul că în municipiul Oradea, de 10 ani, își desfășoară activitatea o fermă de porci, aparținând firmei Nutripork, fermă care produce mirosuri insuportabile pentru zeci de mii de orădeni. Ferma este acum în proces de reautorizare, pentru că autorizația eliberată în 2007,  expiră la 29 octombrie.

Responsabilă de emiterea noii autorizații este APM Bihor, care de un an de zile a fost condusă de un director executiv interimar, doamna Adriana Calapod, și care, este înlocuită începând cu data de 25 octombrie, de doamna Olimpia Mintaș. Data de 25 octombrie este chiar ziua în care ar trebui să se întrunească, Comitetul de Analiză Tehnică, pentru a discuta dosarul de reautorizare.

Din informațiile mele, doamna Mintaș a participat la un concurs la minister în 5 octombrie și a obținut un post de Consilier superior la Agenția Națională de  Mediu. Săptămâna asta, lucrurile s-au precipitat, a fost repusă pe fosta poziție, în 24 octombrie, doamna Calapod, a fost vacantat postul de director executiv și apoi a fost detașată în interesul serviciului, la APM Bihor, doamna Mintaș, cu un salariu mult peste nivelul agenției județene, sau al fostului director.

Revoltător este faptul că doamna Mintaș semnează, din partea firmei proprii Acormed, Raportul de amplasament, piesa de rezistență în obținerea noii autorizații. La finalul celor 88 de pagini, raportul afirmă că „fluxul tehnologic realizat pe amplasament de către SC Nutripork SRL, a condus la concluzia că unitatea îndeplinește și respectă condițiile pentru prevenirea și controlul integrat al poluării datorate activității desfășurate, recomandăm emiterea Autorizației integrate de mediu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale”.

Se ignoră astfel, cu bună știință, toate reclamațiile cetățenilor din ultimii 10 ani, petițiile online semnate de zeci de mii de orădeni, scăderea prețurilor locuințelor din cele două cartiere puternic afectate, impactul negativ asupra activităților recreative și comerciale din zonă. Se confirmă astfel, zvonurile că proprietarul firmei Nutripork își poate rezolva autorizația în condițiile în care le dorește. Sunt prea multe coincidențe în tot acest parcurs, care distrug și ultimele rămășițe din imaginea acestei instituții care nu își îndeplinește menirea în acest caz, și anume, să se asigure de calitatea aerului respirat de orădeni.

Vă întreb, Doamnă Ministru, dacă veți dispune o verificare a ipotezei că doamna Olimpia Mintaș s-ar afla în conflict de interese în momentul în care ar trebui să semneze autorizația de mediu, în calitate de director executiv. Există suspiciuni că tot ce s-a întâmplat cu numirea unui nou director exact în acest interval, a fost bine regizat și reprezintă interesele unui grup restrâns de oameni. Vă cer să dispuneți o verificare în acest sens și să ne comunicați rezultatele.

Vă întreb de asemenea, dacă veți continua investigațiile asupra poluării olfactive generate de firma Nutripork la care sunt supuși zeci de mii de cetățeni din Oradea, așa cum v-am solicitat de mai multe ori în acest an.

Vă informez că voi trimite această interpelare presei locale și centrale, pentru că se referă la un subiect de mare interes pentru foarte mulți cetățeni. Numai în Bihor, grupul de firme Nutrientul are peste 15 ferme de porci și de pui, care generează duhori insuportabile, fără ca Agenția de Mediu să întreprindă ceva.

Aștept răspuns în scris.

Florica Cherecheș, Deputat PNL de Bihor

Cu stimă,

Deputat PNL de Bihor Florica Cherecheș