Stimați colegi,

Săptămâna trecută, părinții elevilor din ciclul primar, primeau cu stupefacție vestea despre suspendarea Programului After School, program care de aproximativ 18 ani, răspunde nevoilor părinților de a asigura un spațiu securizat copiilor lor, în care, după terminarea orelor de curs, să ia masa, să-și facă temele și să desfășoare diverse activități recreative.

Decizia suspendării a fost luată după ce, recent, Ministerul Educației a publicat  noul Cod de etică pentru învățământul preuniversitar, în care  printre altele, personalului didactic îi sunt interzise: „să folosească baza materială din spațiile de învățământ în vederea obținerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte”și „desfășurarea oricăror activități care generează corupție: (…) meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat”. Imediat după publicarea acestui ordin, am fost asaltată de mesajele disperate ale părinților care primeau cu stupoare această veste.  Este incredibil cum o asemenea măsură poate fi luată în timpul anului școlar, neglijînd interesul superior al copilului și fără consultarea părinților sau a cadrelor didactice, care acum sunt în căutare disperată de soluții alternative, solicitând în același timp, menținerea programului care s-a dovedit util tuturor.

Cadrele didactice implicate în programele After-School sunt deținătoare de PFA, deci plătesc impozit statului și chirie pentru spațiile utilizate. Activitatea desfășurată cu copiii în cadrul acestui program nu poate fi numită “meditații”, pentru că ea presupune luarea unei mese calde, desfășurarea de activități recreative și rezolvarea temelor de casă. Părinții sprijină aceste programe și sunt de acord să achite suma aferentă, care este oricum mult mai mică decât plata unei bone sau a unei alternative private de After school.

Fără a oferi explicații pentru această decizie subită, în loc să vină cu soluții, unele Inspectorate Școlare Județene practică o politică de intimidare, trimițând inspectori școlari în unitățile de învățământ, pentru a disemina conținutul acestui ordin și a amenința profesorii deținători de PFA cu desfacerea contractului de muncă în cazul în care activitățile de tip After-School continuă sau în cazul în care nu acceptă variantele păguboase propuse.

Ca în marea majoritate a deciziilor luate de către Ministerul Educației, cei ce au cel mai mult de pierdut în această situație sunt copiii. În primul rând le-ar fi schimbată o rutină zilnică cu care sunt deja obișnuiți, inducându-le astfel o stare de nesiguranță. Faptul că până acum erau supravegheați de o figură familiară și de încredere sporea în mod evident  abilitățile academice cât și sociale, pe lângă faptul că masa caldă oferită este necesară pentru un copil în plină creștere și dezvoltare.

Stimați colegi, este imperativ ca  programele de tip After –School să continue. Acest Ordin de Ministru conceput pentru a stopa corupția din sistem necesită modificare imediată și interpretare corectă. Este absurd să fie considerată mită o sumă de bani plătită legal unui cadru didactic cu forme  legale, atâta vreme cât vorbim de o negociere directă și transparentă. Cer Ministerului Educației să organizeze cât mai repede dezbateri reale cu reprezentanți ai părinților și profesorilor implicați în programele After-School, pentru a găsi soluțiile adecvate ca aceste programe să continue. Deciziile luate fără consultare și fără a evalua temeinic consecințele dăunează grav intereselor copiilor. Lipsa de predictibilitate aduce mari prejudicii sistemului de educație.

 

 

 

Florica Cherecheș,

Deputat PNL de Bihor, Vicepresedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Știinţă, Tineret si Sport din Camera Deputatilor